Isnin, 20 Disember 2010

blaja...blaja...blaja.....

Blaja...Blaja...Blaja.....

pe yg gua blaja ni?? n 4 sure aku ni still student so scra khasnye mmg aku ngh blaja..mende aku meraban....

hehe

tp ni aku blaja lain beb... hehe aku ngh blaja PIANO!~ aku pernah nyanyi tuk die pakai gitar.. so la ni try piano lak.. mcm lg ok je. hahaha ye ke?? dh lame blaja dh tp dh byk lupe.... hish! so cuti ni aku start r blaja blik...

TUJUAN aku blaja ni sbb nye....

aku nak main tuk die.....

DIE??? sape die?? aku gile kn?? ty sndri jwb sndiri...

hehehe sum1 yg aku minat n syg dr dlu smpai la ni... cewah giwang plak! hahaha

SO..... jap2 g r aku upload.... nk bg korang dgr.... bkn terer main pun.... huhu

ok r... adios mendoza! callo merebeti!

ok.. terang2 ni bkn aku.. haha

Jumaat, 17 Disember 2010

andai itu takdirnya~

hermmm yup, aku dah break, hampir stgh tahun... tp aku still syg die. bodo kan? tah r... kadang rse gak diri ni bodo. tp aku still harap satu hari nnti, kmi akan bersama... hubungan ak n dia stakat ni ok.. sampai stu tahap, smpai aku lupe yg kami berstatus ex......

trus trang, kadang aku jeles, sbb sum1 dr tmpat die keje skrg, mula rapat ngn dia. aku dok jauh nun kt timur Malaysia, blaja xbis g. huhu 2011 final year!~ n boy tu plak, stu tmpat ngn die... mmg dr segi jarak aku kalah... n boy tu slalu de tuk dia.

dia ske share ngn aku cite die ngn boy tu, bila aku tanya....yup jwpn dia... `xde pape lg`.... tah r... cuma dia n boy tu je yg tau....

dan secara jujurnya... aku sakit bila die cerita ngn aku smua.....

aku yg xdapat terima keyataan....mungkin..

aku rase down...

rase xde maknenye smua, aku xcaye g kt sape2, aku xcaye g sayang or pe..

sampai r stu tahap, aku tersedar...

AKU SBNRNYA MENYALAHKAN TAKDIR...

mungkin mmg bukan takdir aku tuk bersama dgn dia...

alhamdullilah...

hari demi hari

aku cuba tuk dekatkan diri aku dengan Dia... Kekasih yg Maha Agong..

aku mohon kt Dia, mengadu pd Dia...

Aku msh lg blum mampu tuk melupakan si dia, apa tah lg tuk membenci dia..

cuma dalam doaku.. aku harap sgala yg terbaik buat dirinya

dan kebahagian buat dirinya...

yup, aku masih sayangkn dia
malah sayang ku xpernah berubah, tetap sama seperti dahulu... saat pertama aku mengenali dirinya...

namun...

andai mmg takdir nya...

aku redha

aku pasrah

aku mencintainya dgn seikhlas hati aku, terima bruk baiknya dan tidak mengharapkan balasan drp dia tuk mencintai aku sama seperti aku mencintainya..

jaga diri sayang...

sy takkan lupakan awk...

salam


Khamis, 16 Disember 2010

10 muharam..hari asyura....

~Alhamdullilah... jap g msuk dh waktu Maghrib area kwsn Klang r... selesai sehari aku berpuasa sunat 10 muharam ni.... syukur, hari ni x panas, hujan sepanjang masa.nice!~

Bercakap pasal 10 muharam ni, banyak kelebihan2 tertentu pada hari ini... antara nya....

kelebihan 10 muharam
  1. Lima waktu tidak ditolak sesuatu doa itu iaitu pada malam jumaat , malam 10 muharam , malam nisfu syaaban , malam aidilfitri dan malam aidiladha . . (riwayat bukhari dan muslim)

  2. Rasulullah s.a.w telah ditanya mengenai puasa pada hari asyura . Baginda menjawab: " Akan digantikan kejahatan-kejahatan pada tahun yang sebelumnya dengan kebaikan (dengan sebab puasanya itu) . (riwayat muslim)

  3. Apabila nabi s.a.w berhijrah ke madinah , baginda melihat orang-orang yahudi berpuasa pada hari asyura . Rasulullah s.a.w bertanya: "berpuasa apakah kamu ini?" orang-orang yahudi itupun menjawab : "hari ini hari besar . pada hari ini allah menyelamatkan nabi musa dan menenggelamkan firaun dengan askar-askarnya,maka nabi musa telah berpuasa sebagai tanda kesyukuran kepada allah pada hari ini.maka kami pun berpuasa."
    nabi menjawab; "kamilah yang lebih berhak mengikut jejak langkah nabi musa daripada kamu." lalu rasulullah s.a.w berpuasa dan menyuruh sahabat-sahabatnya agar berpuasa pada hari itu.(riwayat muslim)

  4. Para sahabat telah bertanya kepada rasulullah s.a.w mengenai hal tersebut: "ya rasulullah adakah allah telah melebihkan hari asyura daripada hari-hari lain?"jawab baginda: "memang benar hari asyura (10 muharam) allah telah menjadikan langit dan bumi,bukit bukau,laut,syurga dan neraka ,nabi adam dan hawa,nabi adam masuk ke syurga,nabi ibrahim dilahirkan,nabi ibrahim terselamat dari kepanasan api,peristiwa firaun telah ditenggelamkan oleh allah s.w.t,allah telah menyembuhkan penyakit nabi ayub,taubat nabi adam dan nabi daud diterima oleh allah a.w.t,allah telah mengembalikan kerajaan nabi sulaiman dan terjadinya kiamat pada hari jumaat 10 muharam.berpuasa pada hari asyura sebaiknya didahului dengan berpuasa pada hari tasu'a (hari kesembilan dari bulan muharam) agar tidak menyerupai dengan amalan orang yahudi yang hanya berpuasa pada hari asyura sahaja.sabda rasulullha s.a.w :berpuasalah kamu pada hari kesembilan dan kesepuluh (muharam) ,dan jangan meniru cara-cara yahudi ." (riwayat al-baihaqi)

  5. Satu amalan sunat yang dilakukan pada hari asyura ialah menggembirakan keluarga atau saudara mara terdekat,misalnya kita menyediakan makanan dan minuman yang lebih sedap daripada biasanya.sabda rasulullah s.a.w : "sesiapa yang melapangkan (menggembirakan) keluarganya pada hari asyura,maka allah akan melapangkan rezekinya sepanjang tahun itu." (riwayat at-tabrani dan al-baihaqi)

    Pelbagai peristiwa juga berlaku pada hari asyura ini....

    sebagai Umat.... hanya Allah maha mengetahui...ikhlaskan diri dalam beribadah kepada Allah... insyaAllah besar nikmatnya...

    selamat beramal semua!!~


Rabu, 15 Disember 2010

BBQ nitez!~

Salam smua....

Dok aku belek2 lappy aku yg berkuasa kuda ni, tetibe terjumpe
lak folder gambar....

OH YEE!!

Bru aku ingat.. awl cuti semaritu aku n family aku de wat BBQ! aah..
cmne aku leh lupe plak



Antara menu mlm tu, cm biasa, ikan2 n sambal asam.. ye ke name die?? hantam r...
n yang paling spesel skali! ha........ daging arnab.... ha ko joyah!
aku ulang DAGING ARNAB! ha ko, semangat..


Aku ni dlu de bela r 2 3 eko arnab ni.... then 4 ur informasi terkini, arnab ni
jenis yg kuat nafsu! so diorg xde keje lain selain bekerje keras
bior dpt anak byk2... ha nk jd cerite... arnab yg dlu 2 3 eko je...
sampai r berekor-ekor!! aku sendri payah nk kire eko2 diorg.. berpuluh r gak...


Dulu mmg aku syg... comel2 g.. siap bg name.... mule2 dapat, tu aku bg name,
Rahul, Anjali... hindustan hei!~
sepasang tu! then diorg membiak.... n aku plak dpat lg arnab bru...
so arnab bru aku bg name Debab...then arnab2 baby tu aku bg nme mcm2..
de putih, itam, n koko.... then diorg dh besar, beranak g.. beranak g...beranak g...

DAN berkali2..

Sampai aku sndri pun bile bg name, aku sendri xtau mne stu yg aku bg name.
last2 aku gvup so dari stu r bermulanya........kisah BBQ daging arnab....

Orang kte kejam, dah bela pastu mkn plak.. hahaha mule2 rse cmtu,
tp bile dh rase daging die.. pergh!!!~ 5 STAR beb!

amcm??? hehehe ikan n daging arnab

hahaha

TAPI.... satu je aku fail... bab sembelih diorg... huhu xsampai hati dowh!
ayah aku pun sme xsmpai ati... so kitorg decide tuk suruh org je sembelih
siap lapah smua. hehe... tugas GANAS tu ktrg bg kt kwn ayah..
aritu sembelih 6 eko.. 3 eko bg kwn ayah tu, 3 eko ktorg punye...




begitu r al-kisah BBQ ARNAB ni.....

hehe

tp de gak yg aku musykil ni... aku rse kan... malam tu lg byk amek gambar
dr ktorg membakar2 ni.... xcye tgk sndri....





post...post...post...


kuang kuang kuang........

giler lame aku x menulis ni...menaip act. bkn pe.. tah r... sejak 2 3 bulan ni... mcm xde bende lak nk aku tulis...

aku lg ske bce blog2 orang... hehehe gud2.
rajin diorg tulis, xmacam aku. haha...

pape pun, aku skrg tgh cuti sem.. lame wow! dua bulan de kot. tp masaelahnye... cuti aku kali ni, xbrape best.. sbbnye, stakat ni, aku xg mane2 g! maksud aku.. family vacation yg slalu ktorg wat.. cuti plak nk bis dah. huhu...

(2.1.2011) start kuliah dah... n tuk sem depan... mmg aku sibuk giler vavi. praktikum aku de 3 bulan tuk sem dpn. n tu kire final praktikum aku.... sekolah mane aku kne g?? aku sndiri pun xtau...

hermmm hampeh!

dengan berbaki tinggal beberape bulan ni je g... aku harap....harap sgt2 de gak r ktorg g bercuti... bosan wei... bkn pe, aku jz nk ilangkan tekanan jer... aku nk tgk pantai....amek gambar....mcm2 r... huhu

aku rase takat ni kot. krg r aku tulis lg.. klu aku rase nk tulis. hermmm take smua...

adios...>~



jom bercuti~~


Jumaat, 20 Ogos 2010

HADIAH DARI HATI

wah.... praktikum dah bis..... ermmm xsangka, 2 bulan dh berlalu... rase sekejap je! bile last2 mcmni, leh r tgk msg2 usung hadiah bwk blik hadiah dr murid2.. hehehe. Tp bg kami... guru pendidikan khas... tidak r begitu.. hadiah yg terbaik dr kami ialah lambaian tgn dr kanak-kanak penghuni syurga ini ketika kaki ini melangkah meninggalkan sekolah.....

******************************************************

crite bab hadiah..... aku telah menerima hadiah yang paling......... istimewa pernah ku trima dlm hidup ak...... ia bermula begini....

cikgu : esk, hari terakhir dh ckg kt sekolah ni... pasni, ckg dh xde, ckg xngaja kamu dh... jgn degil2, dgr ckp ckg2 lain...

aiman : ha? ckgu xde dah? ckg nk g mane? ckg xnk ajar kami dh? ckg marah ke?

cikgu : aah aiman, ckg xde dh pasni... ckg xmarah r aiman, masa praktikum ckg abis dah... ckg kene masuk maktab blik, smbg blaja..

aiman : oh ye ke.... xbest r ckg xde...

cikgu : ( ^ ^) ckg xkn lupe kamu semua...

pas aku ckp cmtu, tetibe ak tgk dengan susah pyh aiman keluarkan bekas pensil die dr dlm beg...

aiman kegigihan yang aiman tunjukkan adalah sumber kekuatan ckg

oh sblm tu aiman de mslh spastik or cerebral palsy....jd, kaki n tgn die or sng crite motor kasar n motor halus die sukar tuk digerakkan... ak pun terfikir, pe yg die nk tunjukkan kt ak... dgn susah pyh... die keluakn sebatang pen.........

pemberian aiman

aiman : ckgu..... ni tuk ckg...

cikgu : eh aiman... ni kamu punya kn.. simpan jer

aiman : aah, ni pen aiman, aiman ske pen ni.... tp aiman nk bg kt ckgu...

cikgu : nape nk bg ckg?

aiman : bia jd kenangan dr aiman.......

ya Allah...... lidah ak kelu... aku terharu... air mata ni ak tahan kan.... sehingga ucapan terima kasih pon ak x mampu bg... ak tau, klu ak ucap terima kasih, air mata ak akan jatuh.... ak hanya terdiam membatu...

~dakap aiman.....

time kelas mula bising dgn sindiran rakan2 aiman yang lain...`eleh, ado ko bui ckg pen burok, ore klu bui adiah bui hok baru!` sentap ak dgr~ `kamu smua, hadiah tu x dinilaikan dengan wang ringgt, atau pe je skali pon... tp dr keikhlasan hati saje mampu mebuatkan sesuatu hadiah tu istimewa...`

cikgu : aiman.... trima kasih....

aiman : hehe same2 ckg

aku sematkan pen pemberian aiman di poket baju ku.... jelas terpancar kegembiraan di wajah aiman bile die lihat, pen pemberiannya tersemat di poket baju aku.... aku sgt terharu.....

terima kasih aiman...

cikgu xkan lupe kamu smua.........

ikhlas dr cikgu khairul~

Isnin, 19 Julai 2010

jam 2.46 am

rilex r..... MALAM MASIH MUDA.......... hek mu!! lewat dah ni... nape ak xleh tido g ni.... aduhai... act bkn xbiasa tido lewat, tp sbb esk lect ak nk dtg obsrv ak ngaja... ermm krg xpasal2 ak dok menguap2 ala2 badak air dlm kelas krg! ABIS MARKAH aku!..... cpat r TIDO wahai MATA!!!!!!


Khamis, 15 Julai 2010

Hadiah ulang tahun buat mu

~ermm entry kali ni, ak nk SERIUS skit... serius ke? serius r! ermmm tah r.. ak xtau pe yg ak rase skrg... kadang-kadang ak jeles gk ngn kwn2 yg dok hangat g bercinta... tp ak? hermm slalu pujuk ati ckp KAMI XDE JODOH.... tp sbnrnye, dlm hati hanya ak dan Dia shj yg tau AKU MASIH MENGHARAP PD DIA....

pe yg wat ak smkin terasa ble thun ni ak sambut birthday SORANG2... klu dlu,ak msti smbut birthday ngn die, sbb birthday kami selang sehari je... aku 28.06.88 die lak 27.6.88 .....UNIK kn?? hehe tu yg smkin KUAT INGATAN ak tuk die...

klu dlu, die r ORG PERTAMA akan wish birthday kt aku.. die ni dok ngadap jam kot sbb tetap2 je pkul 12... de skali tu, ak tggu die wish birthday, tp xde....... senyap je. mmg down giler r, last2 esk TEPAT JAM 11.59 die call n wish birthday.... huhu terharu.... die kte nk jd ORANG TERAKHIR wish birthday kt ak, supaya ak akn INGAT die lebih banding ngn kawan2 ak.. TAPI skrg?? die bkn lagi menjadi ORANG PERTAMA dan juga bkn lg ORANG TERAKHIR wish birthdy kt ak... REDHA......

SAYANG, utk hari jd kali ni, b xde pe nk bg syg... pe yg b dpt bg adalah secebis kenangan kita sjak dr HARI PERTAMA b knal syg.... b nk ucapkan TERIMA KASIH pd syg sbb pernah berada d cc b xkira msa b susah atau b snang.... TRIMAS gk sbb pernah wat b rase bahagia.... andai kate mmg kte dh DITAKDIRKAN tiada jodoh, b doakan syg akn jmpe org yg lbh baik dr b... DOA B SENTIASA TUK SYG..... oh ye, ma slalu ty psl syg, nape syg XCALL die dah, b pon xtau nk ckp pe, b jz bgtau yg syg SIBUK.... n ma KIRIM SALAM kt syg...

ermmm k r... thanx tuk sgalanya... =)

himpunkan kenangan indah simpanlah senda gurauan, andainya kau ke rinduan itulah jadi kenangan....

Rabu, 14 Julai 2010

~kElas..... PrAKtikuM...~

YEAHHH!!!! ermmm masuk minggu ni, dh minggu ke 3 ak kt sek ni... hehe praktikum dh start dah. hehehe kali ni tuk dua bulan plak... ske3..~ ngeee.. (^ ^)....

so murid2 ku!! sedia k!!! ckgu nk ngaja ni!! hehehe semangat ni!!...

murid-murid ku.....

kuang kuang kuang.... hehe. tp pe yg beza tuk praktikum kali, ak akn mengajar dak2 klas perdana, maksudnya bdk kelas normal darjah 4 (hehe ak kn ckg pend khas..) so ni perkara yg bru r kot bg ak tuk ajar dak normal. ermm yg jd masalah kali ni, bdk2 normal ni, dh terbiasa tuk tiap kali masa pj diorg main bola!! huh! xbosan ke bdk2 ni main bola?? so jd mslh kt ak r, cmne ak nk jlnkn p&p ikut sukatan PJ yg betol???

tp xpe r.... ak kn CIKGU.... hahaha ckg ke?? ckg praktikum.. so ermm trime je r kot... pape pon CHAIYO2!!!! GANBATE SENSEI!!! hehe rase cm ONIZUKA GTO lak.... hehehe

GREAT TEACHER ONIZUKA best!!!GTO anime...


hEpi BeZZdAy tO mE!!~

ermmm thun ni genap dh umo ak 22 tahun (28 june 1988)..... tue dh ker?? tp ak rase cm bru smalm je umo ak 3 tahun

time umo ak 3 thun...

.... haha.. masalahnye, ak xrase ak tue pon... umo dh 22 so kne r matang, pe r, tu r.... ni r.... mcm2 hehe tp bg ak...
. ade?...... ADE AKU KISAH?? hehe yg pnting ak tau mne baik mane buruk. ok r kot.. hehehe

ermmm tp pe yg ak rase terkilan.... sbb ni first time tuk ak smbut birthday sorg2....


(huhu.... sedih2.... act ak rindu die sgt2, mybe ak n die xde jodoh..... tp ak ttp tggu die, hati ak tuk die dan sentiasa tuk die...sob..sob..sob..)

aku rindu kek coklat yg die slalu wat tuk ak...... aku rindu die....

tp sedih2 pon, ak nk ucap TRIMASS!!! kpd smua kwn2 ak!!! korunk mmg best!!!... thanx sbb ingt birthday ak..... thanx gk kpd mrs P!!! adiah dr mrs p akn ak jg elok2.... huhu (terharu......)


Ahad, 25 April 2010

permainan tradisional


~hiiiiiaaaaaaaggrrhhhh!!! tuk sem ni lak, aku rase dah 2 kejohanan batch aku kne anjur, KOT n yg bakal menyusul ni lak, Kejohanan Permainan Tradisional, so untuk kali ni, kami sekelas kne r anjur permainan CEPER dan juga BALING SELIPAR. ~hehehe ble kmi anjur bnd2 ni, teringat lak zaman2 jurassic dlu. zaman botol air sangkut leher. permainan leh ktekan rutin harian r kot. abis tadika or sekolah je, set time n set tempat, main bnd ni.~ ~~


ok , tuk game baling selipar ni, aku nk crite sket. hehe. ha, nak main baling selipar ni, kne de dua team, satu team serang, satu g bertahan. team yg serang kne berusaha kaw2 r nk jatuhkan susunan selipar tu, yg team tahan ni lak, kne r ready, mane r tau klu sliper yg bdk penyerang ni bling leh runtuhkan susuanan tu. klu runtuh, team bertahan ni kne r susun blik... ha... simple je. then tukar r team tu, yg serang jd tahan, yang tahan jd serang.~ BEST!! AKU BG ***** 5 BINTANG!~ tp kne ingat!! jgn main pakai kasut boot ke, kasut terompah ke, keras wo! kne pale mau koma kt spital 2 3 minggu, silap2 leh ilang ingatan. de kes yg terbaru, diorg amek dadah. nk main baling seliper pown pakai dadah ker?? herrmm sebelum aku melalut, aku criter game kedua lak.



~game kedua ni owng sini (kelantan) pggil ceper. tp tempat aku lak (selangor) panggil tutup botol. main die pon senang je, leh main ramai2 gk. tp di bkn tem, lebih kepada individu. nak main team pn xsalah, sbb permainan ni lom daftar kt komanwel g. so lantak r kowg nk main cmne pon. nk main sowg pon leh, tp klu main sowg2 maknenye kowg ni xde kwn r... p\ok, blik criter game td... ha... mata kowg dikumpul melalui cara kowng timang ceper tu, 1 ceper same ngn 2 markah. ha... nk wat game ni lg mencabar, pemain dikehendaki tuk mencentik ceper mengenai sasaran die, iaitu ceper yang lain mengikut arahan pihak lawan.~

ok kot stakat ni... abis game nanti aku tunjukkan gambo.

JEMPUT R DATANG KEJOHANAN PERMAINAN TRADISIONAL PERINGKAT INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS KOTA BHARU........

27.04.2010 ~ SELASA

Sabtu, 24 April 2010

Pantai Cahaya Bulan..







Pantai Cahaya Bulan merupakan salah satu pantai yang terkenal di negeri Kelantan, Malaysia. Ia terletak kira-kira 10 km dari KOTA BHARU dan merupakan kawasan pendaratan tentera Jepun untuk menyerang British pada 8 Disember 1941.

Pada suatu ketika, pantai ini dinamakan Pantai Cinta Berahi, suatu nama yang dikatakan diberi oleh seorang askar British ketika dia di pantai ini pada masa Perang Dunia 2. Pada masa itu, askar tersebut sedang menderita kerana cintanya tidak berbalas. Sesetengah orang tempatan masih menggunakan nama lama ini pada hari ini, walaupun mereka lebih suka merujuk kepada pantai ini sebagai PCB.

Perjalanan ke pantai ini dari Kota Bharu akan membawa pengunjung melalui satu pekan Melayu tradisional . Ini adalah kawasan kraftangan yang penting di negeri untuk pencetakan batik, penenunan songket, dan pembuatan layang-layang serta loyang.

~sumber WIKIPEDIA~

ha.... tu r serbe skit pasal PCB tmpat aku n kengkawan aku lepak mlm td... ok r gk lepak sne... agak tenang skit coz dengar bunyi ombak n mcm2 g. kire tempat nk release tension cmtu r lebih kurang. so mcm biasa

, kmi ble dah de camera kt tgn pe r g... SNAP n SNAP n SNAP sampai bute! hahahaha....

lyn je r.......


MURID KU

::hehehe untuk mengubat ati yg duka ni, cewah..... tuk post aku kali ni, aku n share ngn kowang antara gmbo2 anak murid aku yg sgt2 aku windu.....::








Jumaat, 23 April 2010

jom senam!!




salam semua... ha.... selamat pagi!! (^ ^) best nye r ble bgun pg lg2 time ari minggu cmni... rilex je, xde class, xyh pikir nk wat itu nk wat ini. Sgt2 besh!!!!! hehehe.


ni gambo aku ngn ila, yana n kak rinie.. time ni aku ngh wat senam robik tuk student pend khas.

So, sebagai warga Malaysia yg mengamalkan gaya idup sihat, ha, ni aku nk kongsi skit, berkaitan tip senaman selamat or senam cara selamat. Cewah! bia semua segar k time2 ari minggu ni!
ok, senam cara selamat ini ialah, teknik senaman yang dijalankan bagi mengelakan kecederaan semasa awk smua bersenam. ok, teknik yang tersebut ialah :

1. Dapatkan nasihat doktor sebelum memulakan program senaman kecergasan.

2. Mulakan senaman dengan perlahan dan tingkatkan secara beransur-ansur untuk beberapa minggu bila anda semakin lebih cergas.

  • Mulakan senaman berselang seli 2 - 3 minit, dengan 2 - 3 minit berehat selama 15 minit.
  • Aktiviti senaman perlu ditambah 2 - 3 minit setiap minggu sehingga mencapai 30 minit .

3. Mulakan dengan aktiviti memanaskan badan untuk mengelakkan rasa sakit dan kesakitan selepas senaman.

4. Menyejukkan badan dengan membuat aktiviti ringan seperti berjalan atau melakukan regangan bagi mengelakkan pening dan sakit.

5. Perlahankan aktiviti anda jika anda mengalami kesukaran bernafas semasa melakukan senaman.

6. Berhenti dengan serta merta jika anda mengalami:

  • Ketidakselesaan
  • Sakit
  • Pening

7. Pakaian mestilah bersesuaian, longgar dan selesa serta pakai kasut yang sesuai.

8. Masa yang paling sesuai untuk melakukan senaman:

  • Setiap pagi (sebelum 9.30 pagi waktu Malaysia )
  • Petang ( selepas pukul 6 petang )

9. Persekitaran tempat senaman:

  • Permukaan yang rata.
  • Suhu dan kelembapan udara terkawal.
  • Kawasan redup/teduh.
  • Tempat yang cukup terang.

10. Pastikan anda mengambil minuman yang secukupnya, sebelum, semasa dan selepas senaman untuk menggantikan kehilangan peluh.

11. Amalkan senaman pernafasan di antara senaman.

12. Jika anda pengidap penyakit Diabetes:

  • Bawa gula-gula/manisan bersama anda. Makan sekiranya anda berasa pening kerana keadaan hipoglisemia (paras glukos rendah).
  • Pakai kasut yang berlapik dan selesa, bersarung kaki untuk mengelakkan dari kecederaan kaki.
  • Jangan melakukan senaman semasa lapar atau kenyang.

13. Jika anda mengidap Tekanan Darah Tinggi:

  • Berhenti bersenam jika pening, sakit dada dan sukar bernafas.

14. Jika anda Gemuk:

  • Jangan lakukan senaman yang terlalu agresif dan cuba minimakan pergerakan yang berimpak tinggi bagi mengelakkan kecederaan pada otot-otot

ok, tu r antara tip2 yg bleh aku kongsi ngn kowg semua... so pe tggu g??!! bagun n trus bersenam k!! JADI RAKYAT MALAYSIA YANG SIHAT!!! YEEEAAHHH!!!

SELAMAT BERSENAM SEMUA!!

ok, aku nk lelap jap, kowg bersenam dlu k, HARI MINGGU NI BEB!! TIDO R SENAMAN YANG PLING BESH! hahahaha lg2 time cuti cmni.... AKU SUKE ARI MINGGU! hahahah



ZZZZZZZZZZzzzzzzzzz

Kerinduan....

hehehe.. tah ler, nk kte aku ni anak manje, x r kot. Tp mlm2 cenggini, tetibe jerk ingat kt umah. rase windu lak nak blik umah... ni msti kes aku bkak gmbo2 family aku ni! hermm lame dh rase xblik kg. ok r.. ni r serbe sikit gmbo family aku. ha!!! de g yg wat aku windu umah!! AKU WINDU KUCING2 N ARNAB AKU KT UMAH!!!! nk blik..........

MAK & AYAH
ADIK2 AKU...




Rabu, 21 April 2010

seminggu dah??


pejam celik, pejam celik.. rupenya dah dekat seminggu aku abis praktikum... rase mcm bru semalam je aku masih dok dalam kelas K2 n K7.... alahai.... jujur aku ckp, aku sebenarnya rindu kt anak murid aku.. walaupun mereka tidak sempurna, namun ketidaksempurnaan itulah yang membuatkan hari aku semakin sempurna... rindu kt anak murid aku...

Selasa, 6 April 2010

Namun Ku Punya Hati....



Senyumku tak seghairah
Gerak gaya tidak selincah
Mataku tak seayu
Kicau burung pun tak semerdu

Namun ku punya hati
Juga gayaku perasaan
Hidupku yang begini
Kadar waktu diizin Tuhan

Tidak ku minta
Lahir ke dunia
Tidak kuduga
Cacat begini

Bukan kuminta
Kasih dan sayang
Bukan ku rayu bantu simpati

Maafkan wahai teman
Kumenumpang di sudut dunia
Mencari ketenangan
Sampai masa ku pergi jua...


mesti ramai yg pernah dengar lagu ni kan..
ermm aku sgt sensitif ble
dgr lagu ni.. bkn pe, sbb aku ni seorg guru pelatih kepada ahli syurga ni... aka pendidikan khas.. bg aku, ble aku mengajar diorg, bergaul dgn diorg ni... buatkan diri aku insaf... air mata aku sng je rsenye nk gugur ble tgk ketabahn diorg jalani idup, kesungguhan mereka mase mereka blajar, kepayahan mereka untuk menulis walau satu huruf A sje yg mane bgtu senang buat kita... masalah mental retarded, down syndrome, hyperactive, hypoactive, autisme, cerebral palsy, byk lagi jenis kelainan upaya yang mereka alami berbanding kanak-kanak normal lain.. mereka juga seperti kita, mempunyai hati dan perasaan.. pesanan buat anak2 murid cikgu, aiman, azan, amin, azrin, amirul, hamizan, irfan, faqih, adib, aiman, aiman kaisan, zama, dan ramai lagi anak murid cikgu, cikgu doakan awak semua berjaya... berjaya dalam hidup, berjaya menjadi seorang insan yang berguna buat masyarakat... itu merupakan hadiah paling bernilai dalam hidup seorang yang bergelar guru seperti cikgu... cikgu sayang kamu semua ... ya Allah... sesungguhnya kau maha adil dan bijak sana...




buzz........ busy....

ermmm aku skrg ngh praktikum.... huhu~ sgt busy... aku xtau nk gambarkan cmne.. mmg byk keje kene wat... praktikum dengan prktikum nye lah... asgmnt satu hal lagi... ya allah... kuatkan lah aku... SK DATO HASHIM tmpat skrg aku berprktikm...

Jumaat, 5 Mac 2010

update....update....

bleh tahan lame gk aku xupdate blog aku rupeye...
tahler.. mybe sem ni ak sgt100 sibuk dengan mcm2 aktiviti. pergh!! sagt l
etih! ~huhu.. pape pun tuk kali ni, ak just nk share gmbo2 skit... bg aku, tiap gmbar yg de dlm simpanan aku, bleh berikan aku seribu satu kenangan slama aku kt cni... syg kowrg sgt2...
gmbo kt ats ni smua time dinner ngn classmate....



 

Designed by Simply Fabulous Blogger Templates